Většina produkce chipotle pochází ze severomexického státu Chihuahua. Tato odrůda je známa jako morita (španělsky malá moruše). Ve středním a jižním Mexiku jsou chipotle známé jako chile meco, chile ahumado nebo típico. Zatímco moritas z Chihuahuy mají purpurovou barvu, chile meco jsou hnědé až našedlé a vypadají jako nedopalek doutníku. Většina chipotle v USA jsou papričky odrůdy morita. Téměř všechny chipotle meco se spotřebují v samotném Mexiku.

Uzené papričky chipotle dodávají řadě pokrmů mexické kuchyně, jejichž hlavní přísadou často bývají, poměrně mírnou, avšak zemitou štiplavost. Používají se také k přípravě různých omáček. Mohou se rozemlít a smíchané s dalším kořením použít pro přípravu marinád. Chipotle se často užívají (obvykle v mleté podobě) jako přísada pro různé domácí i průmyslově vyráběné omáčky pro barbecue, pro běžné grilování, případně pro chili nebo dušené pokrmy. Průmyslově vyráběné pochutiny mívají na etiketě obvykle poznámku, že obsahují chipotle.

Tyto chilli papričky jsou pálivé a mají výraznou kouřovou chuť a vůni. Vzhledem k silné dužině se obvykle používají do jídel, která se připravují na mírném ohni, spíš než v syrovém stavu. Celé chipotle se přidávají do polévek, do dušených pokrmů či do gulášů. Mohou také okořenit pokrmy z fazolí nebo z čočky.

 

Chipotle kuře v tortilové misce od Mlok Cestovatele 

 Ingredience: 2 lžíce chipotle omáčky 3 lžíce olivového oleje 1 lžíce ume octa 1 lžička koriandru 400 g kuřecích prs 1 cibule 1 červená paprika 1 zralé avokádo 1 rajče šťáva z 1/3 limetky 1 chili paprička 1 listový salát 4 tortily 50 g chedaru 

Postup: Kuřecí prsa nakrájené na kousky si naložíme do marinády z chipotle omáčky, olivového oleje, ume octa (přiznávám, to právě není dvakrát mexická surovina, ale tak nějak chuťově se mi to k tomu hodilo) a koriandru. Necháme v ledničce odležet několik hodin. Mezi tím si připravíme tortilové misky. Troubu si rozehřejeme na 200°C. Každou tortilu potřeme z obou stran lehce olivovým olejem. Po té si vezmeme ten nejmenší kastrólek, který máme v kuchyni a vložíme do něj tortilu tak, aby zabírala dno i jeho stěny. Kastrólek s tortilou vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 7 minut. Tortilu vyjmeme z kastróku a necháme vychladnout. Postup opakujeme i s dalšími tortilami. Na quacamole si rozmixujeme ze šlupky vydlabané avokádo. To promícháme s najemno nakrájeným rajčetem, chili papričkou a limetkovou šťávou. Podle chuti quacamole dochutíme solí a koriandrem. Na rozpálené pánvi (může být bez oleje) si orestujeme kuřecí prsa. Až se nám zdají skoro hotová, přidáme k nim na větší kousky nakrájenou cibuli a papriku a vše restujeme, dokud zelenina není změklá. Připravené tortilové misky plníme na kousky natrhaným listovým salátem, kuřecí směsí, quacamolem a nastrouhaným sýrem. Ať žije prosluněná Florida, kde teplé Vánoce bez sněhu nejsou důkazem klimatického chaosu.

19 září 2018
89,70 Kč

CHILE DE ÁRBOL alias Bird's beak chile alias Rat’s Tail /Tree chilli

50 gr + 100 gr

Původ: MICHOACÁN, MEXIKO

Mletí: jemné / hrubé Pálivost 15,000 – 30,000 JEDNOTEK SCOVILLE

 

Tato ...

11 listopad 2018
35,00 Kč
Chilli paprička Jaguar pochází z Yucatanu, kde byla vyšlechtěna.
04 prosinec 2017
650,00 Kč

Kakaový prášek se získává sušením, lisováním a odtučněním kakaových bobů. Při lisování se kakaové ...

04 prosinec 2017
184,00 Kč

Kakaový prášek Anam Xhuladi 

02 říjen 2018
2650,00 Kč

Kakaový prášek se získává sušením, lisováním a odtučněním kakaových bobů. Při lisování se kakaové ...

26 leden 2018
552,00 Kč

Stín: pepřovník, vanilka, cedr. RABICA,  Puebla México, 1200–1500m.n.m.

Ideální     příprava:  ...

13 říjen 2018
560,00 Kč
Káva Tosepan se produkuje na lesních plantážích stíněných korunami pimentovníku pravého, který dává ...
28 červen 2018
40,00 Kč
Fleur de sel nebo flor de sal je sůl, která se sbírá v jako tenké, jemné kůře na povrchu mořské ...
10 prosinec 2017
80,00 Kč

Certifikovaná sůl z laguny Cuyutlan v Mexickém státě Colima s nízkým obsahem sodíku, ideální pro ...

07 říjen 2018
345,00 Kč

První zprávy o novém koření přinesl Kryštof Kolumbus, jehož lékař, dr. Chanca, pimentovník objevil. ...

04 prosinec 2017
50,00 Kč

Využití v potravinářství - ve většině zemí se používá prášková skořice, která se přidává zejména do ...

24 říjen 2018
40,00 Kč
Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica, syn. P. officinalis). ...
11 listopad 2018
100,00 Kč
Vanilkové Lusky Vanilla Planifolia. 16 cm, 2.0-2.6 g. Původ Veracruz, západní Mexiko. Opylované ...
11 únor 2019
207,00 Kč
Vanilkové Lusky Vanilla Pompona. 8-10 cm, až 10 g. Král vanilek s vysokým obsahem vanilinu. Původ ...

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.