Většina produkce chipotle pochází ze severomexického státu Chihuahua. Tato odrůda je známa jako morita (španělsky malá moruše). Ve středním a jižním Mexiku jsou chipotle známé jako chile meco, chile ahumado nebo típico. Zatímco moritas z Chihuahuy mají purpurovou barvu, chile meco jsou hnědé až našedlé a vypadají jako nedopalek doutníku. Většina chipotle v USA jsou papričky odrůdy morita. Téměř všechny chipotle meco se spotřebují v samotném Mexiku.

Uzené papričky chipotle dodávají řadě pokrmů mexické kuchyně, jejichž hlavní přísadou často bývají, poměrně mírnou, avšak zemitou štiplavost. Používají se také k přípravě různých omáček. Mohou se rozemlít a smíchané s dalším kořením použít pro přípravu marinád. Chipotle se často užívají (obvykle v mleté podobě) jako přísada pro různé domácí i průmyslově vyráběné omáčky pro barbecue, pro běžné grilování, případně pro chili nebo dušené pokrmy. Průmyslově vyráběné pochutiny mívají na etiketě obvykle poznámku, že obsahují chipotle.

Tyto chilli papričky jsou pálivé a mají výraznou kouřovou chuť a vůni. Vzhledem k silné dužině se obvykle používají do jídel, která se připravují na mírném ohni, spíš než v syrovém stavu. Celé chipotle se přidávají do polévek, do dušených pokrmů či do gulášů. Mohou také okořenit pokrmy z fazolí nebo z čočky.

 

Chipotle kuře v tortilové misce od Mlok Cestovatele 

 Ingredience: 2 lžíce chipotle omáčky 3 lžíce olivového oleje 1 lžíce ume octa 1 lžička koriandru 400 g kuřecích prs 1 cibule 1 červená paprika 1 zralé avokádo 1 rajče šťáva z 1/3 limetky 1 chili paprička 1 listový salát 4 tortily 50 g chedaru 

Postup: Kuřecí prsa nakrájené na kousky si naložíme do marinády z chipotle omáčky, olivového oleje, ume octa (přiznávám, to právě není dvakrát mexická surovina, ale tak nějak chuťově se mi to k tomu hodilo) a koriandru. Necháme v ledničce odležet několik hodin. Mezi tím si připravíme tortilové misky. Troubu si rozehřejeme na 200°C. Každou tortilu potřeme z obou stran lehce olivovým olejem. Po té si vezmeme ten nejmenší kastrólek, který máme v kuchyni a vložíme do něj tortilu tak, aby zabírala dno i jeho stěny. Kastrólek s tortilou vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 7 minut. Tortilu vyjmeme z kastróku a necháme vychladnout. Postup opakujeme i s dalšími tortilami. Na quacamole si rozmixujeme ze šlupky vydlabané avokádo. To promícháme s najemno nakrájeným rajčetem, chili papričkou a limetkovou šťávou. Podle chuti quacamole dochutíme solí a koriandrem. Na rozpálené pánvi (může být bez oleje) si orestujeme kuřecí prsa. Až se nám zdají skoro hotová, přidáme k nim na větší kousky nakrájenou cibuli a papriku a vše restujeme, dokud zelenina není změklá. Připravené tortilové misky plníme na kousky natrhaným listovým salátem, kuřecí směsí, quacamolem a nastrouhaným sýrem. Ať žije prosluněná Florida, kde teplé Vánoce bez sněhu nejsou důkazem klimatického chaosu.

70,00 Kč
100% mexické kakao s levandulí lékařskou.
89,70 Kč

CHILE DE ÁRBOL alias Bird's beak chile alias Rat’s Tail /Tree chilli

50 gr + 100 gr

Původ: ...

40,00 Kč
Chilli paprička z řady Capsicum annuum původem z Mexika a Střední Ameriky. Široce používána v ...
35,00 Kč
Chilli paprička Jaguar pochází z Yucatanu, kde byla vyšlechtěna.
40,00 Kč
Delikatesní pražené kakaové boby aromatické odrůdy Criollo pěstované v Tabascu. Boby jsou obalené v ...
650,00 Kč

Kakaový prášek se získává sušením, lisováním a odtučněním kakaových bobů. Při lisování se kakaové ...

184,00 Kč

Kakaový prášek Anam Xhuladi 

2650,00 Kč

Kakaový prášek se získává sušením, lisováním a odtučněním kakaových bobů. Při lisování se kakaové ...

552,00 Kč

Stín: pepřovník, vanilka, cedr. RABICA,  Puebla México, 1200–1500m.n.m.

Ideální     příprava:  ...

560,00 Kč
Káva Tosepan se produkuje na lesních plantážích stíněných korunami pimentovníku pravého, který dává ...
40,00 Kč
Fleur de sel nebo flor de sal je sůl, která se sbírá v jako tenké, jemné kůře na povrchu mořské ...
80,00 Kč

Certifikovaná sůl z laguny Cuyutlan v Mexickém státě Colima s nízkým obsahem sodíku, ideální pro ...

34,50 Kč
Mexický marcipán 28 g.
345,00 Kč

První zprávy o novém koření přinesl Kryštof Kolumbus, jehož lékař, dr. Chanca, pimentovník objevil. ...

50,00 Kč

Využití v potravinářství - ve většině zemí se používá prášková skořice, která se přidává zejména do ...

35,01 Kč
Solný květ míchaný s ibiškovým květem
40,00 Kč
Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica, syn. P. officinalis). ...
207,00 Kč
Vanilkové Lusky Vanilla Pompona. 8-10 cm, až 10 g. Král vanilek s vysokým obsahem vanilinu. Původ ...

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.